Sevgili arkadaşlar 11. sınıf Coğrafya dersi konusu olan Ekosistem, Enerji Akışı ve Madde Döngüleri,Ekosistemlerin Özellikleri ve İşleyişi,ders kitaplarından yararlanarak hazırladık.iyi çalışmalar.Yeryüzünde farklı büyüklükte birçok yaşam alanı bulunmaktadır.
Bu yaşam alanlarındaki hava, su, toprak, kaya gibi ortamlarla birlikte bulunan insan, hayvan ve bitkiler yaşam alanının ögelerini oluşturmaktadır. Yani yaşam alanımız canlı (biyotik) ve cansız (abiyotik) ögelerden oluşur.
Canlı ögeler yaşamlarını devam ettirebilmek için cansız ögelerle ilişki içinde bulunurlar. İşte ekosistem belirli bir bölgedeki hava, su, toprak, ışık gibi cansız unsurlarla ayrıştırıcılar, hayvan, bitki gibi canlı unsurların oluşturduğu yaşam alanıdır.
Dünya başlı başına bir ekosistemdir. Atmosfer (hava küre), hidrosfer (su küre) ve litosfer (taş küre) Dünya ekosistemindeki cansız unsurları oluştururken biyosfer (canlılar küresi) ise canlı unsurları ifade eder. Bunların hepsine birlikte ekosfer adı verilir.
Canlılar temel ihtiyaçları karşılanmadan hayatlarını devam ettiremezler. Beslenme bu ihtiyaçların başında gelir. Ekosistemi oluşturan unsurların birlikte çalışması sonucu besin kaynakları oluşur. Bu durumda ekosistemin işleyişinde meydana gelen bir bozulma besin teminini zorlaştıracağından buna bağlı olarak da biyoçeşitliliği olumsuz etkileyecektir.
Dünya yüzeyinde atmosfer, hidrosfer ve litosfer canlılar için habitat (yaşam alanı) oluşturur. Habitat, bir okyanus ya da bir çayırlık kadar büyük olabileceği gibi, çürümüş bir ağaç kütüğünün altı ya da bir böceğin bağırsağı kadar küçük de olabilir. Bununla beraber, her zaman tanımlanabilen ve fiziksel olarak sınırlı bir bölgedir. Birden fazla hayvan ya da bitki özel bir habitatta yaşayabilir.
EKOSİSTEMLER
- Ekosistem canlı ve cansız unsurlar ile bu unsurların birbirleriyle karşı ilişkilerinden oluşan bütündür.
- Ekosistemin büyüklüğü ve genişliği çok değişik olabilir. Dünya’nın tamamı bir ekosistem olabileceği gibi bir göl, bir nehir, bir dağ da birer ekosistemdir. Böyle ekosistem parçalarında genellikle zaman içinde sınırlı bir yaşam vardır. Ekvatoral Yağmur Ormanları, Afrika Savanları, Avrupa’nın Geniş Yapraklı
Ormanları gibi ekosistemler ise çok geniş bölgeleri kapsar. - Ekosistem, birbiriyle ilişkili canlı ve cansız varlıklar arasındaki madde döngüsü ve enerji dolaşımı ile kendini besler ve yeniler.
- Madde döngüsü ve enerji dolaşımının bir sonucu olarak toprak, hava, su, bitkiler ve diğer canlılar arasında sürekli madde ve enerji alışverişi vardır. Bu alışveriş yeryüzünde yaşamın devam etmesini sağlar. Yine bu alışveriş yeryüzünün doğal zenginliklerinin tekrar tekrar kullanılmasına olanak sağlamaktadır.
Dünya ekosistemine ekosfer denir.
- Canlılar, hidrosfer, atmosfer ve litosfer ile sürekli etkileşim halindedir.
- Biyosfer; litosfer, atmosfer ve hidrosferden oluşan doğal ortam içindeki canlılardan oluşur.
Bugün sizler için Ekosistemlerin Özellikleri ve İşleyişi konusu küçük notlarla paylaştık daha fazlası içim web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.
Hiç yorum yok